How Is the 9 to 15 Month Validity of a Subclass 300 Visa Decided in 2026?

Updated 2026-09-28 · General information, not migration advice · Run by the Arrivau team

The length of a Prospective Marriage visa (Subclass 300) is not something you select. The visa period attached to a granted Subclass 300 is set within a band of 9 to 15 months counted from the visa grant date, and where exactly inside that band it falls is specified when the visa is granted. That framing comes from the Department of Home Affairs page titled "Prospective Marriage visa (Subclass 300)", as of the official page current in July 2026, which describes the visa as covering a stay of 9 to 15 months from the date of grant and asks applicants to intend to marry their prospective spouse before the visa period ends. Under the Subclass 300 criteria in Schedule 2 to the Migration Regulations 1994, and the Department's policy material commonly referred to as PAM3, the particular end date within that range is a matter specified by the decision rather than a published formula. This article is general information rather than advice on your own circumstances — check your dates against the current official publications, and get professional input if you need the rules applied to your case.

What does "9 to 15 months" actually cover?

It covers the visa period: how long you may remain in Australia on this visa, measured from the grant date rather than from the day you fly in. The Department's Subclass 300 page anchors the count to the grant date, so travel timing changes how much usable time you get inside Australia, not the calendar end of the visa.

That start point matters because nothing else in the sequence resets the clock. Arriving late does not pause it, and marrying early does not extend it. Booking travel therefore happens inside a window already fixed by the grant, not the other way around.

So who decides where in the range your visa lands?

The decision-maker, at grant. The Subclass 300 criteria set 9 to 15 months as the outer limits, and PAM3 describes the exact period as specified by the decision-maker, who may weigh the circumstances of the individual case. The practical consequence is that two applicants who lodge similar applications on the same day can receive different end dates.

There is no input field, request box, or fee tier that lets an applicant pick a number. The Department's step-by-step section for this visa says the written grant notice tells you your visa grant number, the date your visa starts, and your visa conditions — that notice is the first and only point at which the specific period becomes knowable.

The clause numbers in this section come from the Subclass 300 criteria in Schedule 2 to the Migration Regulations 1994 and from the Department's PAM3 policy guidance, which remain the authority to check.

Does my wedding date influence how long I get?

It influences the evidence, not the arithmetic. One of the listed criteria for the visa is that you intend to marry your prospective spouse before the visa period ends, and clause 300.215 frames the test as establishing both that the parties genuinely intend to marry and that the marriage is intended to take place within the visa period. You put forward a plan before grant; the period is then fixed at grant; after that, the ceremony has to sit inside it.

This is why the question feels circular to applicants. You must show a real intention to marry within the window before you know how wide your window will be. PAM3 notes that where no ceremony has been locked in yet, the assessment can rest on how credible the applicant and sponsor appear, and that the maximum 18-month validity of a Notice of Intended Marriage is something decision-makers are expected to weigh sensibly. A celebrant letter showing a date or date range and venue, together with confirmation that the Notice of Intended Marriage has been lodged, is described in PAM3 as the evidence that best speaks to this criterion.

What if the ceremony cannot fit inside my period?

Then the criterion that matters is the one you were assessed against at the start: the marriage has to be intended to take place within the visa period, and the Department's own page frames marrying before the visa period ends as part of what is required. PAM3 lists an intended wedding date falling outside the visa period among the scenarios that leave the criterion unmet. If your celebration is currently aimed at a date beyond the end of your grant, the relevant question is no longer "how long is my visa" but whether the plan itself can move.

Neither the Migration Regulations 1994 nor PAM3 sets out a mechanism for stretching the period after grant, which is why this is treated as a planning problem rather than a correction request — check the Department's current guidance before assuming any remedy exists. As always, treat the above as general explanation and not a determination of how it would apply to you.

What about marrying before the decision is made?

That changes pathway rather than timing. The Department's page states that if you marry before the application is decided, you are no longer eligible for Subclass 300, and describes updating your details and requesting consideration for a Partner (Provisional) visa (subclass 309) and Partner (Migrant) visa (subclass 100) instead, along with withdrawing the Subclass 300 application — it also warns that if you do not withdraw, the application will be refused because you no longer meet the eligibility requirements.

For someone fixated on the 9–15 month question, this is the one branch where the question disappears: you never receive a Subclass 300 period at all.

Why can't I just plan backwards from a decision date?

Because the decision date is not knowable in advance, and the visa period keys off it rather than off anything you control. The Department does publish processing time information for this visa, but the grant date itself arrives as a written outcome, so any ceremony booking made months earlier is anchored to a prediction. The safer structure is a plan expressed around a window, revisable once the grant notice lands, rather than a single date resting on an assumed decision month.

Frequently Asked Questions

Can I ask for 15 months instead of 9?

No. The band is set by the Subclass 300 criteria, and the specific end date within it is specified when the visa is granted; PAM3 treats it as a decision-maker's determination considering the circumstances of the case, not an applicant election. No request mechanism is described in the Department's published guidance or in PAM3.

When will I find out my exact visa period?

At grant. The Department says the written decision notice sets out your visa grant number, the date the visa starts, and your visa conditions, so before that point you can only plan against the 9–15 month range rather than a fixed date.

Is the period counted from when I arrive in Australia?

No. The Department's page ties the 9 to 15 months to the visa grant date. Entering Australia later therefore reduces the time you have on the ground without moving the visa's end date.

Does everyone get the same length?

Not necessarily. The range is fixed at 9 to 15 months, but where a given grant falls inside it is a matter specified by the decision, and PAM3 indicates individual circumstances can be taken into account. Expect the end date on your own grant notice to be the only figure that matters to you.

What happens if my wedding is set for after my visa ends?

The relevant requirement is that the marriage be intended to take place within the visa period, and a planned date outside it is listed in PAM3 among the fact patterns that fail that test. The planning fix is the date itself, not a change to the visa; confirm details against the Department's current guidance.

Is the maximum period always granted if I ask for extra time?

Asking is not part of the process. There is no longer-period option described for Subclass 300, and the Department's page presents the visa, including its period and conditions, as something granted rather than negotiated.

References